İçeriğe geç

Platon Kimdir Felsefesi Nedir

Platon felsefesi nedir kısaca?

Platon, gerçek bilginin ancak ruhsal aydınlanma ve akıl yoluyla elde edilebileceğine inanıyordu. Ona göre, duyularla algılanan dünya değişkendir ve bu dünya hakkında gerçek bilgi edinmek mümkün değildir. Gerçek bilgi, akıl ve felsefi düşünme yoluyla elde edilebilir.

Platon neyin savunucusu?

Siyaset felsefesinin kurucusu sayılan Platon’un, akıl yoluyla bilinebileceğini iddia ettiği evrensel gerçeklikler olan “idealar” kuramı ve ruhun akıl, duygular ve arzulardan oluşan üç bölümden oluştuğu, zihnin yönetimiyle bu bölümler arasında uyum sağlanması gerektiği iddiası ve bu kuramlar ortaya atılmıştır.

Platon ne düşünür?

Platon devleti, yani toplumu doğal işbölümü üzerine kurmuştur. Devleti canlı bir organizma olarak görmektedir. Ona göre devletin her bir organı ancak genel yapı içinde varlığını sürdürebilir. Bu nedenle birey toplumun dışında var olamaz; toplum da bireylerle birlikte var olacaktır.

Platon nasıl bir filozof?

Platon, antik Yunan felsefesinin filozoflarından biridir ve Sokrates’in öğrencisi olarak kabul edilir. Aynı zamanda Aristoteles’in de öğretmeniydi. Platon, aynı zamanda Platon olarak da bilinir, Batı dünyasında düşünme biçimini kuran ilk filozof olarak kabul edilir. Batı’daki ilk üniversite olan Atina Akademisi’ni kurdu.

Platonculuk neyi savunur?

Platonculuk veya genel olarak Platonculuk, Platon tarafından kurulan ve daha sonra takipçileri tarafından geliştirilen felsefi doktrindir. Bu fikir, duyular dünyası (idealar dünyası) ile gerçek dünya arasındaki karşıtlığa dayanmaktadır.

Platon hangi felsefi akımı savunmuştur?

Platon, idealar teorisiyle rasyonalizmi ana teori olarak şekillendiren kişi olarak kabul edilir. Platon aynı zamanda rasyonalizmin metodolojik ilkesi olan tümdengelim yönteminin önde gelen temsilcilerinden biridir.

Platon’un ideası nedir?

Platon bu dünyaya idealar dünyası adını verir. – Platon’a göre idealar dünyası, duyular dünyasını, yaratılış ve yıkım dünyasını açıklamayı mümkün kılan bir varsayımdır. Ancak bu varsayımı bir varsayım olarak görmeyi bırakıp, artık bir varsayım olarak kabul edilmeyen ontolojik bir ilkeye dayandırmak gerekir.

Platon kim ve ne yaptı?

Platon (MÖ 428/427 – 348/347), diyaloglarıyla tanınan bir Yunan filozofudur ve geleneksel olarak Batı dünyasının ilk üniversitesi olarak kabul edilen Kuzey Atina’daki Akademi’yi kuran öncü olarak kabul edilir. Doğum adı Aristokles olan Platon, Colitus (Kolytus) şehrinden Ariston’un oğluydu.

Platon’a göre kaç dünya vardır?

Platon’un idea anlayışında iki dünya vardır. Bunlardan biri duyu organlarımızla algıladığımız “görünür dünya”dır. Görünür dünyada; oluşumlar, yok oluşlar, her türlü değişim gerçekleşir. Görünür dünya geçici ve ikincil bir dünyadır.

Platon’a göre insan nedir?

Platon’un düşüncesine göre insan, yalnızca gerçeğin ne olduğunu bilebilen ve diğer şeylere karşı kayıtsız kalabilen bir varlık değildir. İnsan yalnızca bilgi sahibi bir varlık değil, aynı zamanda ahlaki, estetik, toplumsal ve dinsel yönleri de olan bir varlıktır.

Platon’un ahlak anlayışı nedir?

Platon, “Devlet” adlı eserinde ahlakı ele almış ve bunu bireylerden ziyade toplum açısından açıklamıştır. Platon’a göre ahlak, “iyilik fikri”nin elde edilmesiyle mümkündür. Mutluluğun kaynağı en iyi olandır. En iyiye giden yol erdemlerden geçer; hakikat ve adaletten geçer.

Sokrates neyi savunur?

Sokrates entelektüel alçakgönüllülüğünü savunur. “Kendini bil!” Ona göre sloganı şudur: “Ne kadar az şey bildiğinin farkında ol!” “Erdem, ruhun güzelliğidir. Felsefe, bilmediğini bilmek demektir.”

Platonun adı neden Eflatun?

Arapçada “p” sesi yoktur ve “f” sesiyle değiştirilir. Ayrıca “o” sesi yoktur ve “u” sesine dönüşür. Kelimenin başında iki ünsüz harf (pl gibi) telaffuz edilmez, başına veya sonrasına bir ünlü harf eklenir. Bu üç nedenden dolayı Araplar bu isme Felatun veya Eflatun adını vermişlerdir.

Platon ve Sokrates aynı kişi mi?

Platon, Sokrates’in bir öğrencisidir. Sokrates hakkındaki bilgilerin çoğu Platon’un yazılarından gelir. Sokrates’in anısını canlı tutmak için Platon, onu ve öğretilerini anlatan makaleler yazmıştır.

Platon’a göre felsefe nedir?

Öte yandan Antik Yunan filozofu Sokrates’e göre felsefe, bilmediğini bilmek anlamına gelirken, Platon’a göre felsefe, gerçekliğin gerçek doğasını kavramak, her şeyin ne için olduğunu, yani amacını bilmek anlamına gelir.

Platonun tanımı nedir?

Platolar, yıllar boyunca yüksek yerlerde akan nehirlerin oluşturduğu hafif engebeli veya düz arazi şekilleridir. Nehirler yıllarca akar ve toprakta derin çatlaklar bırakır. Bu çatlaklara düşmeyen bölgeler yüksek kalır.

Platon bilgi anlayışı nedir?

Platon bilgi (episteme) ile kanaat (doxa) arasında ayrım yaparken, bilginin ancak mutlak, değişmeyen bilgi nesneleri varsa mümkün olduğunu savunur. Duyusal nesneler, varoluşlarının değeri açısından fikirlerden daha sonradır çünkü varoluşları fikirlerle olan ilişkilerine bağlıdır.

Platon ne demiş?

Görünen değişir, görünmeyen değişmez. Gözlemle, dinle, sessiz ol, daha az yargıla, daha çok sor. İyi adetler ne kadar çok uygulanırsa o kadar güçlenir. Eğer ihmal edilirse, kaybolur. Gençler ve çocuklar bunu bilemez. Bu yüzden kabul ettikleri ve yaptıkları şey budur.

Platonun varlık felsefesi nedir?

Platon’un varoluş anlayışı “idealar kuramı”na dayanır. Platon’un varoluş anlayışının temeli gerçek varlıklardır, zihinle kavranabilen, değişmeyen ve kendi nedenleri olan fikirlerdir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir