İçeriğe geç

Mavi Nin Kökü Nedir

Yeşilin kökü nedir?

9- Yeşil: Türkçe “alter” (yaşayan) kelimesinden gelir. Anlamını genişleterek, renk adı “yaşayan, yeşil bitki” ile benzetme yoluyla konulmuştur. Yeşilleşme, yeşil, yeşim (taş), alter (yaşam) hepsi “alter” kökünden gelir.

Beyazın kökü nedir?

Beyaz, Arapça kökenli bir kelime olup byd kökünden gelmektedir.

Kırmızı kelimesinin kökü nedir?

Kelimenin kökeni: Bu isim, “Rot” adlı bir böcekten elde edilen ve Osmanlı döneminde romatizma tedavisinde kullanılan koyu kırmızı bir ilacın isminden gelir. Eş anlamlısı olan Kızıl kelimesi, Eski Türkçe “öfkelenmek” (aşırı sıcaktan dolayı kızarmak) fiilinden türemiştir.

Beyaz Türkçe kökenli mi?

beyaz – Nisanyan Sözlüğü. Arapça “beyazlık, beyazlık, beyaz renk” anlamına gelen byḍ kökünden gelen bayāḍ بياض kelimesinden bir alıntıdır. Bu kelime, Arapça abyaḍ kelimesinin infinitive halidir, bayḍāˀ أبيض, بيضاء “beyaz (sıfat)” faˁāl ölçüsünde. Bu kelime Arapça bayḍ بيض “yumurta” kelimesinden türemiştir.

Mavi kökü nedir?

Türkçede “mavi” kelimesinin kökeni Arapça “su gibi” anlamına gelen “ma’i” kelimesine dayanmaktadır.

Siyah kelimesinin kökü nedir?

siyah – Nişanyan Sözlüğü. Farsça siyah سیاه veya black سیه kelimesinden türetilmiş bir sözcüktür ve “siyah” anlamına gelir. Bu sözcük Orta Farsça’da aynı anlamına gelen syāv kelimesinden türemiştir. Bu sözcük Avestan ve Eski Farsça’da aynı anlamına gelen syāva- kelimesinden türemiştir.

Mavi Türkçe mi?

Mavi kelimesi Arapça Ma’i kelimesinden türemiştir. “Ma” Arapçada su anlamına gelir. Ma’i suya ait, sudan gelen anlamına gelir. Eski Türkçede “çakır” ve “gökyüzü” kelimeleri mavi anlamına gelir ve bugün hala mavi tonlarını ifade etmek için kullanılır.

Yoğurt kökü nedir?

Türkçeden dünya dillerine çevrilen “yoğurt” kelimesi, kökenini onunla birlikte yaşayan “süt uyutmak” ifadesinde gizlidir. Tarihi ve çağdaş Türk lehçelerinde ve Türkçede “uyut-” fiili “sütü mayalamak, yoğurt yapmak” anlamında kullanılır.

Sarardı kelimesinin kökü nedir?

sarar- – Nişanyan Sözlüğü. Eski Türkçe sarġar – “sarmak” fiilinden türemiştir.

Bayrak kelimesinin kökü nedir?

Etimoloji. Bayrak kelimesinin kökeni Türkçe’de mızrak anlamına gelen “batrak”tır. Oğuzların batrak için kullandığı kelime “batruk” idi ve Uygurlar bunu “daldırmak” veya “delmek” fiilleri anlamında kullanıyorlardı. Eski Türkler arasında, hanedanın renklerinde bez ve ipler, yere saplanan veya batırılan mızrağa asılırdı.

Kanadı kökü nedir?

Kanat kelimesi aslen Türkçe ‘kan’ kelimesinden türemiştir. ‘Blood’ kelimesi bir şeyin yanlarındaki uzantılar anlamına geliyordu. Bu nedenle ‘wing’ kelimesi bir şeyin yanlarındaki uzantılar anlamında kullanılmış ve zamanla ‘wing’ şeklini almıştır.

Turuncu kelimesinin kökü nedir?

Portakal – Nisanyan Sözlük. Türkçe-Türkçe portakal kelimesinden türemiştir ve +ī ekiyle biter.

Mor Türkçe mi?

Kelimenin kökeninin Farsçada “demir pası” ve Türkçede “mor” anlamına gelen “mur” olduğu düşünülüyor. Büyük olasılıkla boyanın elde edildiği deniz canlısının adı olan murex’ten geliyor.

Yeşil Türkçe kökenli mi?

yeşil – Nisanyan Sözlüğü. Eski Türkçe “yeşil”, “genç bitkilerin rengi” kelimesinden türemiştir. Bu kelime, Eski Türkçe “genç, taze, nemli, yeşil” kelimesinden, Eski Türkçe eki +Il² ile türemiştir.

Renk Türkçe kökenli mi?

Farsça ve Orta Farsça rang رنگ “boya, renk, (mecazi) aldatma, hile, alma” kelimesinden türetilmiş bir kelimedir. (NOT: Bu kelime Sanskritçe rāga राग “renk, özellikle kırmızı renk” kelimesiyle ilişkilidir.)

Yeşilliğin kök türü nedir?

1- İsim kökleri: Nesnelerin, varlıkların ve olguların isimlerini oluşturan köklere isim kökleri denir. Örnek: at, kedi, masa, yeşil, sarı, çanta.

Yeşil kök müdür?

Yosunlar ve eğrelti otları gibi ilkel bitkilerin gerçek kökleri yoktur, bunun yerine rizoit koşucuları vardır. Genel olarak, kök ve gövde arasındaki dış görünüm farkı, yaprak taşıyan düğümlerin (boğum araları) olmaması ve kloroplast içermedikleri için yeşil görünmemeleridir.

Yeşil kelimesi türemiş mi?

Yeşil, “yaş” kelimesinden türemiş bir kelime olup “suyunu ve canlılığını kaybetmemiş, kurumamış, susuz kalmamış, taze” anlamına geliyor…

Hangi kelime kökeni?

hangi – Nisanyan Sözlüğü. Türkiye Türkçesi kankı veya χankı “hangi” sözcüğünden türemiştir. Bu sözcük, Eski Türkçe (sadece Oğuzca) kan veya χanı “ne” edatından ve Eski Türkçe +kI ekinden türemiştir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Gaziantep Esmer Escort